Anna Heringa-Jongbloed (1901-1945)

Anna is geboren op 23-09-1901 in Wormerveer. Anna was onderwijzeres in Amsterdam en trouwde met Albert Kassan. Nadat hij in 1933 overleed startte Anna een pension in Amsterdam. Haar tweede man, Gerard Heringa, is arts. Die zich in de bezettingstijd aansluit bij het Arsenverzet. De Duitsers geven het bevel dat Joden en zwakzinnigen gesteriliseerd moeten worden. Gerard weigert en wordt in 1942 gearresteerd. Anna blijft met vier kinderen achter en neemt vanaf dat moment Joodse onderduikers in haar pension op. Ze wordt verraden, gearresteerd en via de gevangenis in Amsterdam komt ze in Kamp Vught terecht, en daarna in Ravensbrück.

Anna is 42 jaar, vrolijk en altijd behulpzaam en zorgend voor anderen. Ze is een echte kampmoeder.

Zij was één van de vrouwen die door ons als kampmoeder werden ervaren. Niet alle moeders werden vanzelfsprekend kampmoeders, evenmin als alle jongeren zich kampdochters voelden. Ik hield van mijn kampmoeders en ik koester mijn herinneringen aan deze geweldige vrouwen. Er zijn meer van deze vrouwen. Zij maken het leven voor de anderen een stuk draaglijker.

– een jonge mede-gevangene. Uit: Tineke Wibaut-Guilonard, Kamp Vught 1942-1944, In gevangenschap Getekend

Het dagelijks leven in Kamp Vught wordt grotendeels beheerst door de Duitse hulpbewaaksters: Aufseherinnen genoemd, die scheldend en tierend door de barakken lopen en straffend naar willekeur.

Anna vindt toch de tijd om brieven te schrijven, van kleine lapjes katoen uit de naaikamer en uitgehaalde draadjes wol kleine creaties te maken voor haar vriendinnen.

Na de ontruiming van Kamp Vught op 6 september 1944 wordt zij naar concentratiekamp Ravensbrück afgevoerd. Daar is de toestand vreselijk; het wordt ook wel de hel van Ravensbrück genoemd.

Daar overlijdt ze op 2 januari 1945 aan tyfus.

Astrid Sibbes speelt Anna

Lees meer op: http://www.philips-kommando.nl/blauw_persoon1.html

Wikipedia pagina: https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Heringa-Jongbloed

Oorlogsgraven Ravensbrück https://oorlogsgravenstichting.nl/begraafplaats/4744/conc-kamp-ravensbruck-te-ravensbruck/H#personen

Een medegevangene Johanna Bottema maakt een tekening van Anna: archief NIOD

Website over zoon Albert Carel Heringa van Anna en Gerard. Motto van Albert is

Zonder twijfel, geen beweging.

Zonder beweging, geen groei

De gemeente Heerhugowaard heeft Anna Heringa-Jongbloed geëerd. U vindt haar naam terug in de straatnaam: Anna Heringa-Jongbloedtuin, 1705 HS Heerhugowaard