Van adembenemend tot overweldigend deze voorstelling

Op de eerste rij zat ze, Marianka Peters van de Goudse Post. Ze was al eens in 2020 bij één van onze oefenavonden komen kijken. Het verhaal van deze vrouwen greep haar toen al erg aan en ze bleef regelmatig in contact met ons. Zeker toen de voorstellingen door corona eerst verplaatst en later zelfs geannuleerd moesten worden. Maar nu was ze erbij, maakte foto’s en sprak met bezoekers, de regisseur en de cast achteraf in de foyer van de Goudse Schouwburg.

Naar aanleiding daarvan schreef zij haar recensie en artikel met de titel: ‘Het grijpt je bij de strot’.

Het grijpt je bij de strot

Bezoekers volgen de vrouwen nadat ze zijn opgepakt, hun aankomst in kamp Vught. Het publiek reist letterlijk mee op weg naar Ravensbrück en daarna naar Dachau.

De monologen in het stuk zijn verre van saai, sterker nog, je voelt wat die vrouwen doorgemaakt moeten hebben. En dat  raakt je! Daarna de staking en tenslotte de dodenmars die ze zelf abrupt stoppen…

Lees hier het hele artikel

Foto’s: (c) Marianka Peters


Overleven is herinneren

“Het is in die dagen dat we elkaar beloven jaarlijks, op de eerste zondag in mei, bij elkaar te komen in Nederland. Een plechtige belofte die we tot onze dood zijn nagekomen.”

Vorig jaar is de laatste vrouw die 77 jaar geleden deze belofte deed overleden, op honderd en één jarige leeftijd. Dit jaar, op de eerste zondag in mei, speelde in de kleine zaal van de Goudse schouwburg de voorstelling: ‘Overleven is Herinneren.’ Over die dagen. Over de 28 vrouwen die elkaar deze belofte deden. Over hoe zij drie concentratiekampen en een dodenmars overleefden. Een theaterstuk met amateur toneelspeelsters onder regie van Peter Meijer, gebaseerd op het boek ‘Samen eervol overleefd’ van Hans Suijs.

Deze eerste zondag in mei zit ik in de zaal. Na verschillende repetities en drie zaaluitvoeringen, als toneelknecht verscholen aan de zijkant, was het een soort hoorspel voor mij geworden. Voor het eerst beleef ik het totale toneelbeeld vanaf een afstand. Een decor van negen, drie etage hoge, stapelbedden als kampbarak. Bedden die volgens authentieke afmetingen en hardheid zijn gemaakt. Klein en smal met dunne juten stromatrassen. In één bed moesten vaak drie vrouwen slapen en de tijd doorkomen. Door het changeren van de bedden worden de verschillende locaties verbeeld: concentratiekamp Vught met de beruchte bunker, een transporttrein, kamp Ravensbrück en ‘Aussenlager’ Dachau.

Luisterend in de coulissen had ik mij wel een beeld gevormd. Deze zwart/wit beelden krijgen nu kleur. Ik zie overtuigend gespeelde emoties. Ik leef mee met de eenzaamheid van de vrouwen, ondanks hun saamhorigheid. De personen krijgen gestalte door de verhalen die zij vertel­len, geïllustreerd door het spel van de andere vrouwen.

De Bunkerscène is emotioneel en aangrijpend. Toen wij bij een repetitie de decorstukken moesten weghalen terwijl de gestikte vrouwen nog in de bunker lagen, voelde dat heel ongemak­kelijk. Een timing in de decorverandering die is aangepast.

Het transport in de goederenwagon is sterk gespeeld. Hier is niet het verhaal dat verteld wordt leidend maar het spel: over de solidariteit, de onverzettelijkheid, de onzekerheid, de onmacht, de vinding­rijkheid, de angst en de humor van de vrouwen. In de treinwagon scène zijn spel en inhoud één.

De dodenmars die eindigt met een overweldigend “nee, nee, NEE!” komt binnen. De ‘Canto Ostinato’ van Simeon ten Holt, als muziek bij deze mars vind ik een verkeerde keuze. Door het goede toneelspel niet te storend. Bij mij roept deze muziek hele andere, vrolijke, associaties op.

Bij elke voorstelling zaten er nabestaanden van de 28 gespeelde vrouwen in de zaal. Bijzonder lijkt mij, om zo een familielid gerepresenteerd te zien. De verhalen verteld bij familie­bijeen­komsten of de juist verzwegen verhalen, verbeeld te zien worden. Te realiseren dat op deze manier de herinnering levend is.

Op het Nationaal Ereveld in Loenen is jaarlijks een Ereveld vol Leven. Achter een grafsteen neemt dan iemand plaats die zo de overleden persoon vertegenwoordigt. Die persoon een gezicht geeft, in plaats van alleen maar een naam op een grafsteen. Ikzelf heb enkele jaren achter het graf van een neef van mijn vader gestaan. Deze neef is in 1943 gefusilleerd, toen zijn verzetsgroep na verraad was opgepakt. Elke keer deed het mij wat, als ik mijn eigen achternaam op de grafzerk las. Hoewel het verhaal van deze neef een totaal ander verhaal is dan het mijne, vroeg ik mij steeds weer af: “Hoe zou ik hebben gehandeld in zijn situatie?”

Het blijven stellen van dit soort vragen is van wezenlijk belang. Zeker nu er de dreiging is van een derde wereldoorlog. Een voorstelling als ‘Overleven is Herinneren’ draagt daar aan bij.

Roboodt

Een overdonderend succes en warm ontvangen

4 staande ovaties, tranen, knuffels, bloemen en ongelofelijk veel dankbaarheid en complimenten.

Een overdonderend succes:
Theatervoorstelling “Overleven is Herinneren” door Peter Meijer op de memoires van de verzetsvrouwen, die samen 3 concentratiekampen en de dodenmars overleven in WOII uit het boek “Eervol Samen Overleefd” van Hans Suijs.

Mensen hadden het gevoel 2u samen met de vrouwen hun verhaal en ervaringen mee te beleven van het verzet in de oorlogsjaren, de 3 concentratiekampen, hun cabaret en liedjes tot de wanhoop van de dodenmars.

Doodstil was het, ze beleefde elke moment diep onder de indruk mee; alsof ze erbij waren.

“Uniek en het kwam nog nooit zo dichtbij”

“Het voelde of ik zelf in de trein zat”

“Ik heb er veel van geleerd”

“Dit is actueler dan ooit”

“Wat was elk woord, beeld en emotie echt en raak, geen geacteerd moment én het zat zo geweldig in elkaar”

“Deze voorstelling moet heel Nederland zien en zeker ook op scholen verteld worden”

“Gaan jullie nu op tournee door Nederland?”

“Dit is zoals mijn moeder het altijd verteld heeft”

“De vrouwen zijn eervol en echt neergezet, precies zoals ik een aantal verzetsvrouwen zelf gekend heb”

“Heb je zelf Kamp Vught, Ravensbrück of Dachau bezocht?”

“Wat kunnen jullie prachtig zingen, kippenvel”

“Zeer grote complimenten aan de regisseur Peter Meijer alles klopte, het beeld, de tekst, muziek, de waarheidsgetrouwe emoties, het sobere decor en de muziek. Geen boek, verhaal of film maakt het zo echt, ik heb als herdenking organisator al veel gezien, maar dit was echt uniek!”

“Wat een krachtig slotlied, dat parachutistenlied en dan het toegevoegde 3e couplet dat onze wereld en werkelijkheid van nu beschrijft; zo bijzonder en krachtig”

Zomaar een aantal woorden waarmee we overspoeld zijn…

Het is hartverwarmend dat het verhaal zo goed ontvangen is, dit vertaalt precies de noodzaak die wij allen ook 2,5 jaar gevoeld hebben waarom dit verhaal verteld moet worden.

Zo ongelofelijk dankbaar dat ik de heldin Mies (Johanna Hermina) Jannink-Bruins mocht vertegenwoordigen. Wat een moed en kracht samen met haar Hentie hebben deze jonge mensen gehad.
Het heeft ongelooflijk veel losgemaakt.

En wat geweldig dat ik de promotie, marketing en communicatie kon verzorgen met een geweldig team en dat we binnen 1,5 maand de zaal in de Goudse Schouwburg 4 voorstellingen uitverkochten; incl. de try-out. Een overdonderend succes en wat een hartverwarmende reacties van alle nabestaanden, bezoekers en VIPS.

Iedereen die op enerlei wijze heeft bijgedragen of de voorstellingen heeft bezocht; heel hartelijk dank namens de regisseur, crew, cast en het team!

Marielle Kolster

Foto: (c) Raymond Aarsman

‘Mijn moeder kon mij geen Duitse woordjes overhoren zonder dat blaffend te doen’

Margo Pluijter is beleidsadviseur en speelt in de theatervoorstelling ‘Overleven is Herinneren’ een verzetsvrouw die samen met anderen drie concentratiekampen overleefde. ‘De hechtheid van de groep was deel van hun overlevingskracht en dat is wat het stuk laat zien.’ 

Fragmenten van het interview uit het artikel van Hogeschool Rotterdam:

… ‘Wat de vrouwen kenschetst is dat ze onderling heel erg solidair waren, vriendschappen hadden en elkaar erdoor sleepten. Het waren veelal jonge meiden, vaak studenten van twintig tot vijfentwintig jaar die humor gebruikten om te overleven. Een keer in de zoveel tijd kregen ze bijvoorbeeld schone kleren. Dat was willekeurig bij elkaar geraapt en paste natuurlijk niet. Daarmee gingen ze dan modeshows houden; zo maakten ze van een linten en vodden een kanten lingeriesetje. Ze hadden dan de grootste lol en dat hielp hen weer door de dag heen. De hechtheid van de groep was deel van hun overlevingskracht en dat is wat het stuk laat zien. Het is niet alleen zware kost maar ook humor, en het gaat over samenwerking en vriendschap.”…

…‘Mijn ouders hebben de oorlog heel duidelijk meegemaakt, dat speelde zeker een rol in ons gezin. We mochten niet naar de Duitse tv kijken, in ieder geval niet waar zij bij waren, en mijn moeder kon mij geen Duitse woordjes overhoren zonder dat blaffend te doen. Woorden als mitkommen, aussteigen en aufmachen waren zeer beladen. De oorlog was dus erg aanwezig. Ik merk nu aan mijn eigen dochter dat de oorlog voor haar echt ver weg is. Ik ben nog net van de generatie die de verhalen van overlevenden heeft gehoord en dat ook nog kan doorgeven. Dat is denk ik ook een reden waarom ik dit nu doe. En ik merk nu door Oekraïne dat de oorlog weer veel dichterbij is en dat doet ook wat met ons spel. Het is intenser.”…

Lees het hele artikel op de website van de Hogeschool

Foto: (c) Margo Pluijter

Dappere verzetsvrouwen op de planken

GOUDA Het dichtslaan van wagondeuren, de locomotief die langzaam op gang komt, het snerpende geluid van de remmen. In de trein zitten 28 vrouwen die hun rol zo overtuigend spelen, dat het stuk je naar de strot grijpt.

Het theaterstuk speelt zich af in WOII en is gebaseerd op het boek ‘Samen eervol overleefd’ van Hans Suijs. De Gouwenaar beschrijft de deportatie van 200 Nederlandse verzetsvrouwen, waaronder zijn tante Cis van Vugt naar Ravensbrück en Dachau, waar zij moesten werken in de AGFA-fabrieken. Geen mannen, geen Duitse soldaten, alleen sterke vrouwen die in hun eigen kracht en solidariteit de bron van hun overleven vonden.

Peter Meijer is de regisseur, die al in 2019 het script schreef voor deze voorstelling met als titel ‘Overleven is herinneren’. Door corona kon hij tweemaal niet doorgaan. 

Lees het hele artikel: hier in de Goudse Post

Regisseur Peter Meijer

Bevlogen Regisseur Peter Meijer spreekt de 28 actrice van de voorstelling Overleven is Herinneren toe vanaf een 3 hoog barak stapelbed

Regisseur Peter Meijer uit Gouda is gepassioneerd en bevlogen om het verhaal van de 652 Nederlandse verzetsvrouwen in Vught, Ravensbrück en Dachau getrouw aan de dagboeken, ervaringen van de vrouwen zelf en de memoires te vertellen in de theaterbewerking van het boek “Samen Eervol Overleefd”.

Het menselijke verhaal hoe mensen, en met name vrouwen zware omstandigheden overleven, het dagelijks leven draagbaar maken door humor, zorg en solidariteit. We zien het als we om ons heen kijken.

In de voorstellingen van “Overleven is Herinneren” wordt dit thema krachtig verteld door 28 vrouwen. Die net als de gevangengenomen verzetsvrouwen veelal vreemden waren voor elkaar en toch op elkaar aangewezen worden. Je ziet en hoort hoe zij een groep vormden en dat er een krachtige eendracht ontstaat.

Nog enkele kaarten beschikbaar voor dit uitzonderlijke project in de Goudse Schouwburg op zaterdag 30 april 20:30u en zondagmiddag 1 mei 14:30u.

Bestel direct uw kaarten via de Goudse Schouwburg! Bijna uitverkocht.

Dit verhaal moet u gezien en ervaren hebben!

Zien we u op 30 april of 1 mei?

Rood Kruis op je jas

Rode kruizen op gevangenis jassen in het AGFA-commando van Dachau.

200 Nederlandse vrouwen zijn vanuit Vught via Ravensbrück met 2 treinreizen in veewagons naar Dachau-München vervoerd, omdat zij de regels overtraden, verzet pleegde of onderduikers en piloten hielpen.

Anneke van der Horst verft en naait de rode kruizen op de Dachau jassen!

Moedige vrouwen gebrandmerkt letterlijk door de kruizen op hun jas en figuurlijk hun leven lang door de onmenselijkheden die zij meemaakten in WOII en de nazi kampen.

Toch overleefden zij.
Ze bleven zich gezamenlijk verzetten, toonden moedig solidariteit wat volgde in het bunkerdrama in Vught 1944.

Zongen brutaal het parachutistenlied van Nationale Glorie, terwijl zij met 652 vrouwen na een 3 daagse treinreis in overvolle veewagons Ravensbrück binnen marcheerden.

Zij legden stoutmoedig met 200 vrouwen het werk in de AGFA fabrieken neer in januari 1945 voor meer voedsel.

Na 3 dagen lopen tijdens de dodenmarsen gingen de vrouwen demonstratief zitten op het dorpsplein van Wolfsratshausen en vroegen om de kogel, want verder lopen zouden ze niet meer!

Velen van de 652 vrouwen hebben het Samen Eervol Overleefd!

Dit is de titel van het boek van Hans Suijs, waarin de persoonlijke ervaringen van deze vrouwen verteld wordt na onderzoek, interviews en nagelaten dagboeken, brieven en kamp relikwieën.

(c) Francis Frionnet

In de voorstelling “Overleven is Herinneren” vertellen deze vrouwen zelf het verhaal. De 28 actrices staan symbolisch voor deze 652 “vergeten” verzetsvrouwen. Regisseur Peter Meijer schreef een eerlijk en indrukwekkend verhaal, omdat de ervaringen van deze sterke vrouwen verteld moet worden. En omdat vrouwen veerkrachtiger zijn dan ze vaak denken.

Het onbekende verhaal van verzetsvrouwen in WOII, die een hoge prijs betaalden voor de Vrijheid van Nederland wordt eindelijk verteld.

Op 28, 29, 30 april en 1 mei 2022 in de Goudse Schouwburg. Kaarten? Bestel hier!

Kruizen verven

Anneke verft de kruizen voor op de jassen in Dachau

In de voorstelling gebruiken we voor de verschillende scenes; Vught, Ravensbrück en het AGFA-commando van Dachau steeds andere kleding. Onderzoeker Hans Suijs heeft zich verdiept wat er ook werkelijke gedragen werd in de concentratiekampen.

Sommige van de vrouwen, die het overleefde hebben veel details genoteerd in dagboeken, brieven en memoires. Daarnaast hebben ook de organisaties en gedenkcomités van de kampen geholpen om alles zo getrouw mogelijk na te bootsen. Hans Suijs heeft alle data verzameld en voorziet ons van deze informatie.

Anneke verft de kruizen voor op de jassen in Dachau
De ondergrond voor de rode kruizen is de kleur van de jas…

Anneke één van onze creatieve actrices verft alle stukken stof voor de kruizen die achterop de jassen zaten in Dachau. Kruizen, zodat voor iedereen herkenbaar was wie de gevangenen waren als ze zouden ontsnappen en een mikpunt om op te schieten.

28 jassen, 28 rode kruizen… en zij overleefden zelfs de dodenmarsen.

(c) F. Frionnet