
De bijnaam van zijn tante Cis was het “pastoorke”. Over haar kampervaringen wist Hans Suijs echter helemaal niets. Toen ze nog leefde, sprak ze er vrijwel niet over en nadat ze in 1982 was overleden, was er niets te vinden. Pas in februari 2015 kwam Hans bij toeval een stukje van het kampverhaal tegen op internet tegen. Andere overlevenden hadden hun memoires wel opgeschreven. Verhalen over de kampen Vught, Ravensbrück en het Agfacommando van Dachau. Uit deze (deels ongepubliceerde) verhalen ontstond een verrassend beeld van hun manier van overleven.
Op 6 september 1944 werden 652 Nederlandse vrouwen vanuit Vught gedeporteerd naar Ravensbrück. De onderlinge solidariteit maakte de groep sterk en uiteindelijk onverwoestbaar. Strijdliederen zingend trokken zij Ravensbrück binnen, tot schrik van de SS. Bijna tweehonderd van hen werden een maand later geselecteerd voor een buitenkamp van Dachau, het Agfacommando. Op 12 januari 1945 staakten ze in de Agfafabrieken voor betere voeding. Bij de dodenmarsen in de Beierse bergen vertikten ze het massaal om verder te gaan: “Dan maar de kogel”. Van de agfavrouwen zijn er twee door ziekte omgekomen, de rest hield elkaar letterlijk en figuurlijk op de been en zij keerden na de bevrijding naar Nederland terug.
De auteur
Hans Suijs is in 1943 geboren als zoon van een verzetsman, de broer van het “pastoorke”. Na een loopbaan in de ICT-sector was hij ruim twintig jaar actief betrokken bij cultuurhistorische organisaties in zijn woonplaats Gouda. Daar heeft hij een werkgroep bijeen gebracht, die de namen van alle oorlogsslachtoffers van Gouda heeft achterhaald en op een lijst samengevat.
Hans Suijs verzorgt ook lezingen én gastlessen op (middelbare) scholen.

Theatervoorstelling “Overleven is Herinneren” 29 april, 30 april, en 1 mei in de Goudse Schouwburg.
In de voorstelling wordt het verhaal uit het boek vertelt; door 28 vrouwen. Zij staan symbool voor de groep van 652 vrouwen, die op transport gingen. Theatermaker Peter Meijer uit Gouda heeft op verzoek van Hans een indrukwekkende voorstelling geschreven over hoe de vrouwen samen sterk en solidair bleven. Het geeft een kleine, maar intense indruk van de ervaringen die de vrouwen hebben meegemaakt.
“Dit project is misschien wel de meest intense die ik ooit heb gemaakt”
zegt regisseur Peter Meijer.
De boodschap van de verzetsvrouwen is universeel; samen ben je onoverwinnelijk en met wilskracht overwin je elke tegenslag.
Het stuk is een Ode aan de kracht van de vrouw en haar wilskracht om te overleven. Dat in de voorstelling enkel de verzetsvrouwen te zien zijn symboliseert het respect voor de vrouwen.
Het boek bestellen
Het boek “Samen Eervol Overleefd” is zeer waardevol, omdat nog nooit in één boek zoveel persoonlijke verhalen van de verzetsvrouwen zijn opgenomen. Het schept een nieuw licht op de rol van de vrouw in het verzet in de Tweede Wereldoorlog, die lang onderbelicht is gebleven.
Het boek kost € 24,95 (excl. verzendkosten)
Het boek is af te halen in Gouda (na afspraak)
Of via de post te versturen; verzendkosten € 7,25 met QR code.
Bestel uw boek via onderstaand contactformulier en vermeldt uw adres gegevens en telefoonnummer, zodat Hans Suijs contact met u op kan nemen.