Hetty Voûte

Henriette Voûte (1918-1999)

Hetty studeert biologie in Utrecht. Ze geeft informatie over de Duitse verdedigingswerken door, verspreidt de illegale krant ‘Bulletin’ en werkt voor het Utrechts Kindercomité. Ze brengt Joodse kinderen, die uit de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg gesmokkeld worden, naar pleeggezinnen. Ze werkt veel samen met Gisela en wordt samen met haar verraden. Ook zij gaat via Haaren en Vught naar Ravensbrück en gered door het Zweedse Rode Kruis. Gisela en Hetty zijn echt bevriend geraakt in de kampen en zijn hun hele verdere leven bevriend gebleven.

In de kampen werden zij Pooh en Piglet genoemd en schreven zijn vele liedjes en cabaret voorstellingen.

Mieke Cousijnsen speelt Hetty

____________________________________________________

Meer informatie over Hetty:

Wikipedia pagina: Hetty Voûte

Hoe overleef je een concentratiekamp: Hetty en Gisela vertellen:

Door op God te vertrouwen, door in het socialisme te geloven of door tekeningen te maken op vodjes papier. Hetty Voûte en Gisela Söhnlein zongen zich erdoorheen .

HET ZIJN NU dames van ver in de zeventig, maar hun meisjesachtige vrolijkheid is nog altijd aanstekelijk. Ze zijn ook niet te beroerd de liedjes die ze in Vught en Ravensbrück hebben gemaakt nog eens te zingen of een aanleiding te zoeken er nog een coupletje bij te maken. Hetty Voûte en Gisela Söhnlein waren in 1940 nette studentes. Zoals het hoorde waren ze lid van keurige vrouwelijke studentenverenigingen in Utrecht en Amsterdam. Ze waren allebei van goede familie en wilden in de eerste plaats van het leven genieten. En dat deden ze ook wel degelijk, maar dan dwars door verzetswerk, gevangenschap en concentratiekamp heen. Want de Duitsers kwamen en maakten dat genieten moeilijker.

Hetty Voûte ging bijna onmiddellijk verzetswerk doen. Ze bracht het illegale krantje rond dat twee van haar broers maakten, ze pleegde op haar manier sabotage (‘Heel flauw, fietsbanden van NSB’ers doorsnijden en kraaienpoten op de weg strooien’) en spioneerde zelfs voor de Engelsen: ‘Als studente biologie kreeg ik een vergunning om aan de kust fischereiwichtig onderzoek te doen. Aan een jongen die een radio had, gaf ik door waar een nieuw stuk luchtafweergeschut zat. Maar dat was allemaal amateuristische onzin.

Toen in 1942 de razzia’s tegen joodse mensen begonnen, wilde ik …

Lees verder: https://www.groene.nl/artikel/ravensbruck-op-rijm

Kindersmokkel Hollandsch Schouwburg

Zowel Hetty Voûte als Gisela Söhnlein hielpen bij het redden van Joodse kinderen:

De kindersmokkel Hollandsche Schouwburg was een geheime operatie van enkele Nederlandse verzetsgroepen om Joodse kinderen te laten onderduiken die in de Hollandsche Schouwburg bijeengebracht waren voor deportatie naar de concentratiekampen.

De operatie werd mede geleid door de beheerder van de schouwburg, Walter Süskind, die, vanwege zijn vloeiende Duits en het feit dat hij met de toen in Amsterdam werkzame SS-officier Ferdinand aus der Fünten op school had gezeten, vertrouwen genoot bij de Duitsers. Hij kon zonder argwaan te wekken de gegevens van geregistreerde Joodse kinderen vervalsen en ze laten ontsnappen via de tegenover de schouwburg gelegen crèche op de Plantage Middenlaan 31 die als dependance in gebruik was.

Samen met de directrice van de crèche, Henriëtte Pimentel, en de Amsterdamse econoom Felix Halverstad, die ook in de schouwburg werkte, werd een werkwijze opgezet om de kinderen er weg te krijgen.

Er waren verschillende ontsnappingsmethoden. Baby’s werden… lees meer: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kindersmokkel_Hollandsche_Schouwburg

Film Süskind

1942. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held. Hij wordt geholpen door vele vrouwelijke studentes van de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht; waaronder Hetty Voûte en Gisela Söhnlein. Een even aangrijpende als adembenemende, waargebeurde geschiedenis.

In 1996 vertelde Hetty haar levensverhaal aan het USC Shoah Foundation Institute, opgericht in 1994 door Steven Spielberg. Dit verhaal is opgenomen in de Collectie 2000 Getuigen Vertellen[4] in het Joods Historisch Museum.

Vad Vashem onderscheiding voor Hetty Voûte : zie hier met een verslag en heel veel foto’s ook met Gisela

Vad Vashem onderscheiding voor Hetty’s broer Paul Voûte en zijn vrouw: zie hier zijn verslag en foto’s

Het boek Zussen, waarin ook Hetty en Gisela in voorkomen: https://www.bookspot.nl/images/active/InkijkPDF/9789021405094.pdf

Biografie beschrijving van Hetty Voûte op resources.huygens