75 jaar Vrijheid Gouda afgelast – Goudse Post

“….Stichting 4 en 5 Mei Gouda en Stichting Goudse Veteranendag, die belast zijn met de organisatie van alle activiteiten in het kader van 75 Jaar Vrijheid, achten het niet verantwoord de vele activiteiten, waar heel veel publiek verwacht wordt, door te laten gaan en hebben voorgesteld om het volledige programma door te schuiven naar 2021. Burgemeester Pieter Verhoeve heeft hiermee ingestemd. “Dit jaar vieren we in Nederland dat we 75 jaar in vrijheid leven. Op 5 mei zou dat in Gouda uitbundig gevierd worden met veel activiteiten, stelt Verhoeve in een reactie. “Tal van vrijwilligersorganisaties hebben daarvoor het afgelopen jaar al heel veel werk verricht en met name voor al deze vrijwilligers is het ingrijpend dat de activiteiten geen doorgang kunnen vinden. Zeker dit jaar is 5 mei bijzonder, omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd.  De beide stichtingsbesturen bezien nog of de activiteiten doorgeschoven kunnen worden naar volgend jaar.”

Ter gelegenheid van 75 Jaar Vrijheid had de organisatie groots willen uitpakken dit jaar, met onder meer een theaterstuk naar aanleiding van het boek van Hans Suijs, over de afgevoerde verzetsvrouwen, dat op 1, 2 en 3 mei op het Bunnikterrrein zou worden opgevoerd.

…Alle voorbereidingen zijn  evenwel niet voor niets geweest, volgens Van Ingen. “Het ligt in de bedoeling om alle programma-onderdelen integraal mee te nemen naar 2021.”

Lees het hele artikel: https://www.goudsepost.nl/nieuws/algemeen/964094/75-jaar-vrijheid-gouda-afgelast-

Gezicht en karakter
Het theaterstuk geeft de vrouwen een gezicht en karakter. Hun verhaal bemoedigt ons ook vandaag de dag. Dat ondanks ellende er altijd hoop is, dat overleven van de moeilijkst voorstelbare situaties mogelijk is door de innerlijke overlevingskracht, moed en support van elkaar en anderen.

Ter ere van de verzetsvrouwen, die streden voor onze Vrijheid.

Lees het hele artikel op: https://goudsdagblad.nl/Algemeen/overleven-is-herinneren-begin-mei-op-lombokterrein 

Ff tussendoor – 75 jaar vrijheid

In de wereld om ons heen zijn er tientallen brandhaarden en nemen de spanningen toe, terwijl wij dit jaar al 75 jaar onze vrijheid mogen vieren. Hoe bijzonder is dat!

Lees het hele artikel op: https://www.goudsepost.nl/nieuws/algemeen/928099/ff-tussendoor-75-jaar-vrijheid-?fbclid=IwAR1MlsVaAfl1CaPjMsZwuf_OPJF_TvqIy7s3uwl336gJ1I96E_5aug54N2s

Boek Hans Suijs in KRO Kruispunt

Op zondag 8 september 2019 vertellen de dochter van Mientje en Hans Suijs het hele verhaal in het televisieprogramma Kruispunt van de KRO.

Door Marianka Peters

Gouda – drie dagen en twee nachten met wel wat eten maar geen drinken. Op 8 september 1944 in de avond kwamen de vrouwen daar aan. De barre tocht van 652 vrouwen langs verschillende kampen heeft neef Hans opgetekend in het boek “Samen eervol Overleefd”

Naar aanleiding van dit boek een bijzondere voorstelling op het Bunnik-terrein in mei 2020

Lees het hele verhaal op: https://www.goudsepost.nl/reader/59198/1231162/boek-hans-suijs-in-kro-kruispunt-vrouwendeportatie-75-jaar-geleden