Terwijl haar echtgenoot Marinus Post gewapend verzet pleegde, werd Hannechien, ‘Annie’, Salomons opgepakt door de Duitsers. Ze onderging tal van gruweldaden, maar hield de kaken stijf op elkaar. Tijdens en ná de oorlog. Pas nu wordt haar verhaal verteld.

Onder de titel ‘Zingend door de hel’ maakte Lydia Tuijnman een vierdelige podcast- en radioserie over het onderbelichte verhaal van deze onverzettelijke vrouw uit Nieuw-Buinen. Een vrouw die tientallen onderduikers verzorgde en na haar arrestatie wekenlange ondervragingen, het bunkerdrama, drie Duitse kampen én een dodenmars overleefde. Na terugkomst in Nederland kreeg ze te horen dat haar man, de verzetsheld Marinus Post, door de Duitsers was geëxecuteerd.

Religieuze-en strijdliederen

De verzetsheldin zelf was dus allesbehalve spraakzaam over haar verleden. Maar in de drie kampen waar ze verbleef, deelde ze haar lot met een groep Nederlandse verzetsvrouwen. Uit de verhalen die uit hun mond werden opgetekend kon worden gereconstrueerd wat Annie meegemaakt moet hebben. De groep van aanvankelijk 651 vrouwen blonk uit in solidariteit en had een onverwoestbare moraal. Ze hadden een fiks repertoire religieuze- en strijdliederen die op cruciale momenten werden aangeheven, waardoor ze de moed erin hielden en de Duitsers soms horendol maakten.

Lees het hele artikel over podcast deel 1 over verzetsvrouw Annie Post – Salomons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.