Rode kruizen op gevangenis jassen in het AGFA-commando van Dachau.
200 Nederlandse vrouwen zijn vanuit Vught via Ravensbrück met 2 treinreizen in veewagons naar Dachau-München vervoerd, omdat zij de regels overtraden, verzet pleegde of onderduikers en piloten hielpen.

Moedige vrouwen gebrandmerkt letterlijk door de kruizen op hun jas en figuurlijk hun leven lang door de onmenselijkheden die zij meemaakten in WOII en de nazi kampen.
Toch overleefden zij.
Ze bleven zich gezamenlijk verzetten, toonden moedig solidariteit wat volgde in het bunkerdrama in Vught 1944.
Zongen brutaal het parachutistenlied van Nationale Glorie, terwijl zij met 652 vrouwen na een 3 daagse treinreis in overvolle veewagons Ravensbrück binnen marcheerden.
Zij legden stoutmoedig met 200 vrouwen het werk in de AGFA fabrieken neer in januari 1945 voor meer voedsel.
Na 3 dagen lopen tijdens de dodenmarsen gingen de vrouwen demonstratief zitten op het dorpsplein van Wolfsratshausen en vroegen om de kogel, want verder lopen zouden ze niet meer!
Velen van de 652 vrouwen hebben het Samen Eervol Overleefd!
Dit is de titel van het boek van Hans Suijs, waarin de persoonlijke ervaringen van deze vrouwen verteld wordt na onderzoek, interviews en nagelaten dagboeken, brieven en kamp relikwieën.

In de voorstelling “Overleven is Herinneren” vertellen deze vrouwen zelf het verhaal. De 28 actrices staan symbolisch voor deze 652 “vergeten” verzetsvrouwen. Regisseur Peter Meijer schreef een eerlijk en indrukwekkend verhaal, omdat de ervaringen van deze sterke vrouwen verteld moet worden. En omdat vrouwen veerkrachtiger zijn dan ze vaak denken.
Het onbekende verhaal van verzetsvrouwen in WOII, die een hoge prijs betaalden voor de Vrijheid van Nederland wordt eindelijk verteld.
Op 28, 29, 30 april en 1 mei 2022 in de Goudse Schouwburg. Kaarten? Bestel hier!
