Trouwfoto Johanna Hermina Bruins en Hendrik Engbert Jannink 1942. Fotograaf onbekend

Johanna Hermina Jannink-Bruins (1916-2002)

Johanna Hermina, die Mies genoemd wordt is tandarts-assistente in de oorlog. Gewaarschuwd door een Duitse-officier in de tandartsstoel over een razzia; smokkelt Mies samen met de tandarts de ondergedoken Joodse Bertje Woudstra uit het reeds afgezette gebied. Zij huwt in 1942 Hentie Jannink (textielfabrikant). Zij zijn lid van de pilotenlijn, die neergehaalde piloten naar Engeland helpt. De groep wordt geïnfiltreerd en Mies en Hentie opgepakt. Mies doet zich in de gevangenis van Haaren voor als tandarts en smokkelt berichten van gevangen de gevangenis uit. Hentie wordt op dolle dinsdag gefusilleerd in Vught. Mies gaat via Vught en Ravensbrück naar het AGFA-Kommando en overleefd de oorlog. Zij hertrouwt met Herman de Ranitz en zet zich jaren in voor het Vrouwencomité Dachau.

Marielle Kolster speelt de rol van Mies Jannink

****************************************

Toespraak Rachel Denneboom, voorzitter 4 en 5 mei Comité Enschede op 4 mei 2019
In de Tweede Wereldoorlog was kiezen geen vrije keuze. Terwijl velen elke dag een keuze moesten maken. Kiezen om aan de kant te staan of om mee te doen, met gevaar voor eigen leven. Zo ook Mies Jannink. In het najaar van 1942 was de keuze van Mies Jannink cruciaal voor het leven van Bert Woudstra. Lees hier verder: https://4en5mei.enschede.nl/herdenken/Toespraak-4-mei-2019-Rachel-Denneboom.pdf/

Meer informatie over haar rol in het verzet en haar gevangenschap, leest u op https://nl.wikipedia.org/wiki/Johanna_Bruins.

De bron van deze informatie komt uit het Boek “Samen Eervol Overleefd” van Hans Suijs, waarop ook de voorstelling “Overleven is Herinneren” op gebaseerd is. Hans Suijs deed onderzoek en alle directe informatie van vele verzetsvrouwen ontstond een heel helder beeld wat er zich heeft afgespeeld.

Wilt u het boek bestellen? Bestel het boek hier!

Kaarten voor de voorstelling op 29, 30 april of 1 mei 2022? Goudse Schouwburg